Waarom teveel zitten slecht voor je gezondheid is

Waarom teveel zitten slecht voor je gezondheid is

De huidige samenleving is gemaakt om te zitten. Het resultaat is dat mensen minder dan ooit op hun voeten staan. Recente studies laten echter zien dat al dit zitten nog slechter voor ons is dan we dachten.

We zitten meer dan ooit. Het idee dat zitten schadelijk kan zijn lijkt op het eerste gezicht bizar. Zitten is een gebruikelijke lichaams houding, wanneer we werken, studeren, reizen of me elkaar afspreken doen we dat vaak zittend. Het is normaal. Dat betekent echter niet dat zitten onschadelijk is. Het is net als eten – Noodzakelijk, maar mogelijk erg slecht wanneer je het teveel doet.

Jammer genoeg is een sedentaire leefstijl nu gebruikelijker dan ooit. De gemiddelde persoon zit meer dan de helft van de dag, in de auto, achter het bureau of op de bank voor de televisie. Sterker nog, iemand met een kantoorbaan kan wel meer dan 15 uur per dag zitten! Landbouw medewerkers aan de andere kant, zitten ongeveer 3 uur per dag.

Zitten vermindert het aantal calorieën dat je verbrand

Je dagelijkse activiteiten, zoals staan, wandelen en zelfs friemelen of wiebelen verbranden calorieen. Deze vorm van energie verbranden heeft een naam. In het Engels heet het non-exercise activity thermogenesis oftwel NEAT. Een tekort hier aan is een belangrijke risico factor voor gewichts toename.

Sedentaire activiteiten, zoals zitten of liggen, verbranden erg weinig energie. Het vermindert het aantal calorieen dat we door NEAT verbranden enorm. Om dit in perspectief te plaatsen, onderzoeken laten zien dan landbouw medewerkers tot wel 1.000 calorieen meer verbranden per dag dan kantoor medewerkers.

Dit komt voornamelijk omdat zij het meeste van hun tijd staand of lopend, inplaats van zittend, doorbrengen.

Hoe meer je zit, hoe meer je weegt

Wanneer we naar gewichts management kijken, hoe minder we verbranden, hoe groter te kans dat we aankomen.

Dat is waarom een sedentaire levensstijl zo sterk gerelateerd is aan obesitas. Sterker nog, onderzoeken laten zien dat mensen met een overgewicht gemiddeld 2 uur langer zitten dan mensen met een gezond gewicht.

Zitten is gerelateerd aan vroegtijdig overleiden

Data analyse van meer dan 1 miljoen mensen laat zien dat hoe minder je beweegt, hoe groter het risico op vroegtijdig overlijden. Mensen met een sedentaire leefstijl hadden een 22-49% groter risico op vroegtijdig overlijden. Op een enkel onderzoek na bevestigen de meesten deze bevinding.

Een sedentaire leefstijl is gerelateerd aan chronische ziekten.

Sedentaire activiteiten zijn gelinkt aan meer dan 30 chronische ziekten. Bijvoorbeeld een 112% vergroot risico op Diabetes type 2 (ouderdoms suiker), en een 147% vergrootte kans op hart en vaat ziekten.

Insuline resistentie, een hoofdoorzaak van diabetes type 2, heeft de bijzondere aandacht van de onderzoekers naar een sedentaire leefstijl. Onderzoeken laten zien dat het zetten van minder dan 1.500 stappen per dag, of langere periodes zitten zonder calorie inname te verminderen, insuline resistentie sterk kan vergroten.

Onderzoekers geloven dat inactief zijn een direct verband houdt met insuline resistentie, en dit effect kan al na één dag gemeten worden!

Sporten is niet genoeg

En nu het slechte nieuws. Alhoewel regelmatig sporten erg goed voor je is, composeert het helaas niet alle gezondheidsrisico’s van te veel zitten. Een onderzoek testte deze theorie door verschillende bloedwaardes te meten bij 18 personen die verschillende oefenprogramma’s volgden.

Het ontwikkelen van een stoel voor alles was een fout.

De moderne mens zit het grootste gedeelte van de dag, en we komen er nu pas achter hoe schadelijk dat voor ons is. Dat betekent uiteraard niet dat je nooit mag zitten en ontspannen, maar dat het goed is om de tijd die je op een werkdag zittend doorbrengt te minimaliseren.

Het minimaliseren van inactieve activiteiten is net zo belangrijk voor je gezondheid als een goed dieet.

60 minuten sporten per dag, zodat je de overige 23 uur kunt zitten, gaat gewoonweg het verschil niet maken.

Lees meer over gezonde voeding en gezond bewegen op authority nutrition

FacebookTwitterPinterestRedditDeel

Tags: gezondheid
OPENINGSTIJDEN
OPENINGSTIJDEN
Ma08:00 - 20:00
Di/Wo08:00 - 15:00
Do08:00 - 20:00
Vr08:00 - 15:00

HEEFT U VRAGEN?

We zitten klaar voor een persoonlijk gesprek! Bel ons geheel vrijbijlvend:
T: 035-2031247

HEEFT U VRAGEN?

-
Neem contact op

Heeft u vragen? Wij staan u graag persoonlijk te woord.

Blijf niet rondlopen met klachten, maar neem contact op met Chiropractie Praktijk Vivante.

Maak nu online een afspraak
Praktijk Vivante logo